Slaap optimalisatie tips by Jasper

Gisteren avond was het van dat... Ik probeerde in slaap te vallen, maar het lukt niet meteen.
Ik wist exact wat ik moest doen en vooral ook wat ik niet gedaan had.
Even ne kleine reset, de stapjes opnieuw gevolgd (of toch de meeste) en BAM ik was vertrokken.

Als ik volgende tips volg, dan gaan mijn slaapprestaties kei hard de hoogte in.
Regelmatig krijg ik de opmerking, hoe komt het dat jij altijd zo vol energie bent?
Eén van m'n secrets zijn volgende slaaptips, geef het wel wat tijd en wees consistent!


1. BLUE LIGHT - Of je nu mee bent met de volledig wetenschappelijke verklaring erachter of niet. Licht van een laptop of gsm maar meer nog de tijd die je erop doorbrengt is heel belangrijk om te monitoren voor je slaap kwaliteit & kwantiteit.

TIP: Stel schermtijd in, een heel handige tool in je gsm (bij iPhone gewoon bij instellingen) waarmee je vanaf een bepaald moment je gsm of specifieke apps kan 'blokkeren'. Je kan de periode van wanneer tot wanneer instellen alsook welke apps je wil blokkeren. Wil je toch nog in een app dan kan dat, maar er is wel een bepaalde drempel! Buiten het licht verlaagt dit ook instant het gebruik van je GSM vlak voor het slapen gaan!


2. BRAIN DUMP - Je hoofd leegmaken voor je gaat slapen is belangrijk hoor je heel vaak. No joke, als je dat niet of niet volledig doet, blijft je hoofd nog een tijd lang op volle toeren werken. Onbewust blijf je nadenken en zelfs piekeren, daardoor val je vaak een stuk trager in slaap.

TIP: Vlak voor je in bed kruipt neem je een 5 a 10 minuutjes de tijd om alles waar je aan denkt op papier te zetten. Ik persoonlijk werk in 2 kolommen. Kolom 1 zijn gedachten. Dingen waar ik aan denk of aan moet denken, die schrijf ik allemaal neer. Kolom 2 zijn to do's


3. PURPOSE - Zorg dat je een goeie en vooral inspirerende reden hebt waarom je graag WIL opstaan. Opstaan gaat 10x zo makkelijk, je zal op deze manier vaak net voor je wekker wakker worden ennn je staat meteen goedgezind op.

TIP: Je lijstje van to do's en gedachten is hierbij de perfecte tool. Kies een inspirerende to do of interessante gedachte uit die ervoor zorgt dat je er echt naar uitkijkt de volgende dag op te staan.


4. OMGEVING - Je slaap omgeving of comfort is uiteraard alles bepalend. Wat nog interessanter is, is dat dit zeer persoonlijk is. Te warm, te koud, te veel plaats, te weinig, ... Hieronder mijn persoonlijke belangrijke punten.

TIP: Een geweldig goeie matras, je spendeert hier heel erg veel tijd op. Een matras is sowieso een mega waardevolle investering. Temperatuur, ik slaap het best in een frisse kamer, zeker geen koude. Ik zet mijn raam open voor ik ga slapen, maar dat hoeft zeker niet heel de nacht te zijn. Een kamer waar weinig licht binnenkomt is voor mij persoonlijk ook zeer belangrijk, van geluid heb ik dan weer zo goed als geen enkele last.


5. CONSISTENTIE - Hoe lang je slaapt is naar mijn mening sowieso ondergeschikt aan consistent slapen. Dat wil zeggen dat je steeds op hetzelfde moment gaat slapen en opstaat. Daarom hebben mensen die in shiften werken vaak heel veel slaapproblemen.

TIP: Voor mij persoonlijk om 23u45 in bed, om 00u00 in slaap (hier ben ik echt op getraind) en om 6u eruit. Als ik dit consistent aanhoudt dan gaat mijn energie door het dak (anders ook wel, haha). Ik kan perfect overleven op 6u slaap, zolang het consistent is. Als ik een avond langer doorga of een ochtend langer slaap, dan ben ik echt gezien.


6. ROUTINE - Je lichaam zeer duidelijke signalen en ankerpunten geven zodat het weet wanneer tot rust te komen is echt goud waard. Een routine kan zeer lang duren, maar ook bestaan uit slechts enkele punten en even efficiënt werken. Hoe beter je deze punten naleeft hoe duidelijker het zal worden voor je lichaam wanneer tot rust te komen.

TIP: Uiteraard zijn er hiervan miljoenen opties en moet je even zoeken voor jezelf wat er best werkt. Alle puntjes hierboven zijn eigenlijk al voorbeelden van mijn routine. Een heel belangrijk onderdeel dat voor mij echt heel goed werkt is muziek. Ook op Spotify staat er bij mij een schermtijd. Vanaf 23u is dit niet meer beschikbaar. Als ik handmatig kies om toch te gebruiken, vergrendeld Spotify automatisch terug na 15 minuten. Ik lig altijd voor het einde van deze 15 minuten in slaap, STANDAARD. Belangrijk voor mij is dat ik steeds dezelfde muziek/lijst op zet. Elk lied heeft een soort stadium of fase voor het in slaap vallen voor me. Diggy Dex is de artiest en ik zet steeds de top tracks op, perfecto!


7. POSITIE - Ik was altijd altijd een zijslaper. Dat heeft me heel wat schouderlast en problemen opgeleverd duuussss heb ik mezelf getransformeerd.

TIP: Rugslapen is zonder twijfel het allerbest. Je ligt volledig neutraal en alles heeft evenveel of even weinig druk. In de eerste plaats heb ik een speciaal rugslaap kussen gekocht (gamechanger voor me). Dan altijd gestart met in slaap vallen op m'n rug, handen gewoon neutraal langs m'n zij. Steeds als ik wakker werd en ik niet op m'n rug lag, resetten en opnieuw zo in slaap vallen ook al duurde dat in het begin langer.


8. SNOOZEN - Ene die we allemaal kennen, maar toch een klein beetje anders benaderd. In de eerste plaats zijn er uiteraard heel wat bewezen of niet bewezen gevolgen voor de gezondheid, maar daar hebben we het niet over. Snoozen of in bed blijven 'smartphonen' kost je letterlijk super kostbare tijd. Hoe vaak denk je 'godver, ik had gewoon nog 10 minuutjes extra moeten hebben om een chille ochtend te hebben. I know, echt vaak, dat zijn die 10 minuten snoozen dus he!

TIP: Leg je phone buiten handbereik. Voor mij persoonlijk, lader in en muziekje (Diggy Dex) op, maar wel buiten handbereik. Als wekker afgaat (als ik al niet voor m'n wekker wakker ben) moet ik er sowieso uit. Dat 'even insta checken' spaar ik dan voor op de wc, super efficiënt gebruik maken van m'n tijd, KOMOP.


Volg al deze tips consistent, maar wel op je eigen manier. Verwerp wat niet werkt, voeg toe waar nodig en enjoooooy die heerlijk kwalitatieve nachtrust!

Tot snel vrienden

Groeten

Jasper

Slaap optimalisatie tips by Jasper

Primer opent op 23 locaties in Leuven, Gent, Limburg en Antwerpen

Graag ga ik in volgende blogs iets dieper in op elke fase apart. Hoe is alles gelopen en hoe ziet het er momenteel uit? De Open Gymmers: overal mini Primers...

Lees meer

Waarom is sporten in quarantaine ZO goed?

Waarom is sporten of fitnessen in quarantaine net zo moeilijk? Er zijn zo veel opties om online te kunnen en toch is het voor de meesten onder ons een enorme opgave...

Lees meer

FASE 1: De Open Gymmers

Graag ga ik in volgende blogs iets dieper in op elke fase apart. Hoe is alles gelopen en hoe ziet het er momenteel uit? De Open Gymmers: overal mini Primers...

Lees meer

HOW TO SET-UP A LIVE CLASS

Dit is een korte gids die in grote lijnen uitlegt hoe wij onze live lessen geven via Zoom. We hopen hiermee nog meer mensen te inspireren en op weg te helpen!

Lees meer

BLIJF BINNEN, MAAR BLIJF VOORAL BEWEGEN

De instructies zijn intussen cristal clear... Blijf binnen, maar bovenal, BLIJF VOORAL BEWEGEN!

Lees meer

Professionals vs goeie DIY's

Waarom kiezen wij er in onze gym voor om bepaalde dingen zelf te doen en niet gewoon te delegeren aan anderen? Wel daar is een reden voor!

Lees meer

De Primer overstroomt!?

Afgelopen Zomer deden we een crazy switch van 1.0 naar 2.0, hoewel de ruimte een heel stuk groter was... Was er dat ene best stevige probleem: wateroverlast.

Lees meer

Drie Van Oostjes die zich aan iets zetten, dat geeft vonken!

Wat begon als een rustige zaterdag veranderde plots in een mega productieve namiddag en de toevoeging van 100 vierkante meter aan de Primer. #teamvanoostknalt

Lees meer

Overnight WHAT???

Overnight oats en waarom ik denk dat iedereen dit zou moeten kennen. Lees verder en vul eindelijk die ongelooflijke leegte in je leven!

Lees meer

Primer Booty'k

Een heerlijk chill- of werkmoment in de gezellige vibes die de Primer fam met zich meebrengt? Ecologische en mega hippe producten shoppen? @ Primer Booty'k!

Lees meer

Hoe crazy is team Primer!?

Best wel geflipt hoor! Waarom op 1 plaats blijven met de sportschool als je ook van plaats A naar B(eter) kunt? #elkedageenkleinbeetjebeter

Lees meer

Van een one man show naar een geweldig team van intussen 13 toppers!

Een kort stukje over de super dynamische groei van de lesgevers van Team Primer, waarom was/is dit nodig en op welke manier is alles gelopen? Content of niet?

Lees meer

Hét succesverhaal achter POWER POP-UP

Nieuw concept van We're All Athletes. POWER POP-UP. De geweldige krachttraining doorheen het jaar worden at random verder gezet. Plaats en tijd krijg je tijdig!

Lees meer

Trends volgen we ze beter wel of niet?

We zien ze overal passeren fitness trends, sommigen zijn blijvend, anderen verdwijnen al snel weer. Op welke trends pikken we nu best in en op welke niet?

Lees meer

Doggy Walks @ Primer

Kan je je hond meebrengen naar de Primer? Wat gebeurt er dan juist als die niet graag blijft stilzetten en liever wil gaan wandelen? Dan doen we dat natuurlijk!

Lees meer

Hoe herken ik een plek waar ik WIL sporten in plaats van MOET sporten?

WILLEN sporten in plaats van MOETEN is ongetwijfeld goud! Ontdek hier op welke manieren je deze plek kan ontdekken/creëren voor jezelf en zo levenslang bewegen en progressie kan garanderen.

Lees meer

Taxi service @ Primer

Als het binnen onze mogelijkheden ligt zullen we vanuit Primer ALTIJD die extra doen. We besparen absoluut niet op vlak van klantgerichtheid, never ever.

Lees meer

5 Basics die absoluut onmisbaar zijn voor een goeie groepsles

Sporten in groep is heerlijk, maar moet op de juiste manier gebeuren. 5 absolute basics die onmisbaar zijn voor een goeie groepsles, KOMOP DAN!

Lees meer

3 Fouten die je wil vermijden bij het zoeken naar een personal trainer

Als je sterker en gezonder wil worden heb je begeleiding nodig. Deze tips helpen je de juiste trainer te zoeken voor jouw personal training of sport avontuur.

23 oktober 2019

Ontdek meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x