Slaap optimalisatie tips!

Gisteren avond was het van dat... Ik probeerde in slaap te vallen, maar het lukt niet meteen.
Ik wist exact wat ik moest doen en vooral ook wat ik niet gedaan had.
Even ne kleine reset, de stapjes opnieuw gevolgd (of toch de meeste) en BAM ik was vertrokken.

Als ik volgende tips volg, dan gaan mijn slaapprestaties kei hard de hoogte in.
Regelmatig krijg ik de opmerking, hoe komt het dat jij altijd zo vol energie bent?
Eén van m'n secrets zijn volgende slaaptips, geef het wel wat tijd en wees consistent!


1. BLUE LIGHT - Of je nu mee bent met de volledig wetenschappelijke verklaring erachter of niet. Licht van een laptop of gsm maar meer nog de tijd die je erop doorbrengt is heel belangrijk om te monitoren voor je slaap kwaliteit & kwantiteit.

TIP: Stel schermtijd in, een heel handige tool in je gsm (bij iPhone gewoon bij instellingen) waarmee je vanaf een bepaald moment je gsm of specifieke apps kan 'blokkeren'. Je kan de periode van wanneer tot wanneer instellen alsook welke apps je wil blokkeren. Wil je toch nog in een app dan kan dat, maar er is wel een bepaalde drempel! Buiten het licht verlaagt dit ook instant het gebruik van je GSM vlak voor het slapen gaan!


2. BRAIN DUMP - Je hoofd leegmaken voor je gaat slapen is belangrijk hoor je heel vaak. No joke, als je dat niet of niet volledig doet, blijft je hoofd nog een tijd lang op volle toeren werken. Onbewust blijf je nadenken en zelfs piekeren, daardoor val je vaak een stuk trager in slaap.

TIP: Vlak voor je in bed kruipt neem je een 5 a 10 minuutjes de tijd om alles waar je aan denkt op papier te zetten. Ik persoonlijk werk in 2 kolommen. Kolom 1 zijn gedachten. Dingen waar ik aan denk of aan moet denken, die schrijf ik allemaal neer. Kolom 2 zijn to do's


3. PURPOSE - Zorg dat je een goeie en vooral inspirerende reden hebt waarom je graag WIL opstaan. Opstaan gaat 10x zo makkelijk, je zal op deze manier vaak net voor je wekker wakker worden ennn je staat meteen goedgezind op.

TIP: Je lijstje van to do's en gedachten is hierbij de perfecte tool. Kies een inspirerende to do of interessante gedachte uit die ervoor zorgt dat je er echt naar uitkijkt de volgende dag op te staan.


4. OMGEVING - Je slaap omgeving of comfort is uiteraard alles bepalend. Wat nog interessanter is, is dat dit zeer persoonlijk is. Te warm, te koud, te veel plaats, te weinig, ... Hieronder mijn persoonlijke belangrijke punten.

TIP: Een geweldig goeie matras, je spendeert hier heel erg veel tijd op. Een matras is sowieso een mega waardevolle investering. Temperatuur, ik slaap het best in een frisse kamer, zeker geen koude. Ik zet mijn raam open voor ik ga slapen, maar dat hoeft zeker niet heel de nacht te zijn. Een kamer waar weinig licht binnenkomt is voor mij persoonlijk ook zeer belangrijk, van geluid heb ik dan weer zo goed als geen enkele last.


5. CONSISTENTIE - Hoe lang je slaapt is naar mijn mening sowieso ondergeschikt aan consistent slapen. Dat wil zeggen dat je steeds op hetzelfde moment gaat slapen en opstaat. Daarom hebben mensen die in shiften werken vaak heel veel slaapproblemen.

TIP: Voor mij persoonlijk om 23u45 in bed, om 00u00 in slaap (hier ben ik echt op getraind) en om 6u eruit. Als ik dit consistent aanhoudt dan gaat mijn energie door het dak (anders ook wel, haha). Ik kan perfect overleven op 6u slaap, zolang het consistent is. Als ik een avond langer doorga of een ochtend langer slaap, dan ben ik echt gezien.


6. ROUTINE - Je lichaam zeer duidelijke signalen en ankerpunten geven zodat het weet wanneer tot rust te komen is echt goud waard. Een routine kan zeer lang duren, maar ook bestaan uit slechts enkele punten en even efficiënt werken. Hoe beter je deze punten naleeft hoe duidelijker het zal worden voor je lichaam wanneer tot rust te komen.

TIP: Uiteraard zijn er hiervan miljoenen opties en moet je even zoeken voor jezelf wat er best werkt. Alle puntjes hierboven zijn eigenlijk al voorbeelden van mijn routine. Een heel belangrijk onderdeel dat voor mij echt heel goed werkt is muziek. Ook op Spotify staat er bij mij een schermtijd. Vanaf 23u is dit niet meer beschikbaar. Als ik handmatig kies om toch te gebruiken, vergrendeld Spotify automatisch terug na 15 minuten. Ik lig altijd voor het einde van deze 15 minuten in slaap, STANDAARD. Belangrijk voor mij is dat ik steeds dezelfde muziek/lijst op zet. Elk lied heeft een soort stadium of fase voor het in slaap vallen voor me. Diggy Dex is de artiest en ik zet steeds de top tracks op, perfecto!


7. POSITIE - Ik was altijd altijd een zijslaper. Dat heeft me heel wat schouderlast en problemen opgeleverd duuussss heb ik mezelf getransformeerd.

TIP: Rugslapen is zonder twijfel het allerbest. Je ligt volledig neutraal en alles heeft evenveel of even weinig druk. In de eerste plaats heb ik een speciaal rugslaap kussen gekocht (gamechanger voor me). Dan altijd gestart met in slaap vallen op m'n rug, handen gewoon neutraal langs m'n zij. Steeds als ik wakker werd en ik niet op m'n rug lag, resetten en opnieuw zo in slaap vallen ook al duurde dat in het begin langer.


8. SNOOZEN - Ene die we allemaal kennen, maar toch een klein beetje anders benaderd. In de eerste plaats zijn er uiteraard heel wat bewezen of niet bewezen gevolgen voor de gezondheid, maar daar hebben we het niet over. Snoozen of in bed blijven 'smartphonen' kost je letterlijk super kostbare tijd. Hoe vaak denk je 'godver, ik had gewoon nog 10 minuutjes extra moeten hebben om een chille ochtend te hebben. I know, echt vaak, dat zijn die 10 minuten snoozen dus he!

TIP: Leg je phone buiten handbereik. Voor mij persoonlijk, lader in en muziekje (Diggy Dex) op, maar wel buiten handbereik. Als wekker afgaat (als ik al niet voor m'n wekker wakker ben) moet ik er sowieso uit. Dat 'even insta checken' spaar ik dan voor op de wc, super efficiënt gebruik maken van m'n tijd, KOMOP.


Volg al deze tips consistent, maar wel op je eigen manier. Verwerp wat niet werkt, voeg toe waar nodig en enjoooooy die heerlijk kwalitatieve nachtrust!


Wilt ge nog meer Primer? Beluister dan zeker onze podcast STERK WERK voor gelijkaardige content zoals onze EP2: Instant productiviteit boosten? of EP28: Mijn eigen killer ochtendritueel Tot Snel! 


Team Primer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x