Hoe geef ik online les?

Voor ons was er van bij het begin geen twijfel mogelijk... Primer staat voor vibez, gezelligheid en vooral KWALITEIT. Eén van de reacties die we heel vaak krijgen wanneer iemand voor de eerste keer bij ons komt sporten is 'wauw, ik ben nog nooit zo veel en zo goed gecorrigeerd geweest tijdens een workout'. 

Eén van de reacties wanneer iemand al heel wat Primer ervaring heeft is 'crazy hoe jullie constant zo goed blijven feedback geven en bijsturen.' We twijfelden dus geen moment... Onze workouts gebeuren live! Met echte feedback en correcties in the moment, zoals in de Primer zelf.

We moesten dus in de eerste plaats op zoek naar het juiste platform hiervoor. Zelf krijg ik van mijn coach persoonlijke calls via het videocall systeem 'ZOOM', dus dat was het eerste om even te onderzoeken. 3, 2, 1 leeeeeeet's go!

ZOOM - Gratis of betalend?

Er zijn 2 versies van Zoom, de gratis versie en de betalende. Da's met andere woorden de eerste cruciale keuze om te maken.

Bij de gratis versie kan je maximum 40' een meeting laten lopen, vandaar kozen wij ervoor te starten met workouts van 30'. Een volledig online systeem was even zoeken, dus dit was absoluut de ideale start.

Als je wil dat deelnemers tijdig binnenkomen in je les moet je de meeting toch minstens 10' voor de start openzetten. Mensen die voor de eerste keer meedoen, kunnen op die manier nog wat extra tijd nemen om eventuele problemen op te lossen.

Bij de eerste meeting die je zelf houdt met de gratis versie zal ZOOM je een 'gift' geven, waardoor je eerste meeting ongelimiteerd kan lopen. Handig voor jezelf om even uit te testen. Na die eerste sessie zal je 10' voor het einde een klokje krijgen die je resterende tijd geeft, dit werkt natuurlijk wat stresserend als je zelf nog wat zoekende bent op vlak van timing (en om alles in goede banen te laten lopen).Wij kozen daarom na de eerste test meteen voor de betalende versie, komt op ongeveer 16 euro/maand en is naar mijn mening als je meerdere lessen wil laten lopen zeker en vast de investering waard. 

Je kan je les ongelimiteerd laten lopen, daarnaast zijn er nog een aantal voordelen die we momenteel zelf nog volop aan het onderzoeken zijn.


De fysieke set-up...

Voor de kwaliteit van het geluid tijdens de les, kan je best werken met oortjes of een koptelefoon. Op deze manier blijf op elk moment duidelijk hoorbaar, ongeacht of je nu dicht of ver van je gsm/laptop staat.

Wij hebben ook een klein statief gekocht dat ervoor zorgt dat de coach volledig zichtbaar is, da's natuurlijk belangrijk als je oefeningen voordoet!Daarnaast werk je best ook met een laptop waarmee je je eigen meeting kan joinen. Op dit groter scherm kan je dan alle deelnemers tegelijk zien, wat het veel makkelijker maakt om feedback te geven. Intussen is onze laptop set-up verbonden met een beamer, waardoor we iedereen nog groter/beter kunnen zien.Last but not least zorg je voor een eigen plekje van waaruit je volledig zichtbaar bent. Zorg er ook voor dat je de deelnemers hun camera zo goed mogelijk laat zetten zodat je de nodige live correcties goed en gericht kan doorgeven.De virtuele set-up

Om een sessie te starten, creëer je met je GSM een ZOOM meeting. Je klikt op 'New Meeting' dan zie je bovenaan je scherm een code. Op je laptop klik je op 'Join' en geef je deze code in en kies je voor 'don't connect to audio' en 'turn off my video'. Je zit nu als een soort van ghost spectator in je eigen meeting. Vergroot je scherm en klik rechts boven op 'Gallery View'. Als er straks deelnemers bijkomen zal je hen allemaal op je laptop scherm kunnen zien.Om mensen uit te nodigen in je meeting heb je enkele opties. Wij leggen hier met veel plezier de optie uit die voor ons het best werkt:

-Klik op 'Participants' en dan 'Invite'. 

-Klik op 'Copy URL'.

-Deze link kan je dan kopiëren naar je eigen inschrijvingssysteem zodat je alle deelnemers de link kan sturen om de les te joinen.

Een voor een zal je deelnemers zien toekomen, het duurt soms even tot zowel hun audio als video 'connected' is, maar wij hebben er nog nooit problemen mee gehad.

Het verloop van een les

Mensen komen wat om de beurt binnen, dus je zal iedereen rustig kunnen begroeten en welkom heten in de les. Eens alle deelnemers aanwezig zijn, vragen wij aan iedereen om zichzelf te 'muten'. Je duwt hiervoor op het microfoontje, op die manier ben jij als lesgever de enige die hoorbaar is.

Je kan rustig de main uitleg doen en vraagt om een duimpje op te steken als iedereen mee is. Mensen die iets niet snappen of een belangrijke vraag hebben kunnen zichzelf even terug 'unmuten'.

Eens iedereen gemute is en jij aan het praten/lesgeven bent, sta jij non stop op het scherm van de deelnemers. Niemand zal afgeleid zijn en enkel jou horen en zien.

Pro tip: bouw zowel op in lestijd als in aantal deelnemers. Op die manier kan jij als lesgever wennen aan het systeem en verklein je de stap voor de mensen die wat sceptisch staan tegenover het systeem.


Onze ervaring so far als lesgever

1. Eens je de juiste set up en stapjes onder de knie hebt, werkt het systeem KEI GOED, zowel als lesgever als voor de deelnemers.

2. Je ziet de namen op je overview staan, dus als lesgever kan je iedereen makkelijk aanspreken.

3. Wanneer je feedback geeft, zorg ervoor dat je eerst de naam zegt en dan pas de tip, zodat de persoon in kwestie extra aandachtig is.

4. Leer jezelf draaien en met de camera angles werken om bepaalde dingen beter te laten zien/uit te leggen.

5. Zorg voor drinking breaks, waarin iedereen zichzelf kan unmuten, zoals in de les kan je even gezellig babbelen en checken of iedereen ok is.

6. Mute iedereen terug tijdens de uitleg en de workout zelf, zo kan iedereen kiezen om eigen achtergrond muziek op te zetten.

7. Zet je workout en de belangrijke dingen om mee te delen naast je camera, niemand zal zien dat het er staat en jij hebt een perfect geheugensteuntje.


Wilt ge nog meer Primer? Beluister dan zeker onze podcast STERK WERK voor gelijkaardige content zoals onze EP22: BoardX, Meer Dan Een Surf & Snow Organisatie! of EP35: De Dag voor de nieuwe outdoor versoepelingen, komop! Tot Snel! 


Team Primer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x